Materiaalit

Pellava
Pellava on yksivuotinen kuitu- ja öljykasvi. Se on luonnonkuitu ja pääosin selluloosaa. Lisäksi siinä on pektiiniä,proteiinia sekä vahaa ja rasva-aineita. Rasva- ja vaha-aineet ovat tasaisesti jakautuneet koko kuituun eikä kuidun pintaan kuten puuvillassa.. Tästä johtuu pellavan poikkeuksellinen vedenimemiskyky ja nopea kuivuminen. Lisäksi pellavassa on sama ominaisuus kuin villassa - se tuntuu kuivalta, vaikka sen kosteuspitoisuus olisi suurikin. Tästä syystä sitä on käytetty pitkäaikaispotilaiden aluslakanan estämään makuuhaavoja.
Pellavakuidun vetolujuus on suuri mutta se on joustamatonta. Siksi pellava rypistyy helposti. Se on kuituominaisuus. Tarvittaessa pellavan voi käsitellä siten,että se pehmenee ja rypistyvyys vähenee.
Vanha, käytössä pehmentynyt pellava omaa nämä ominaisuudet.
Käyttämämme pellavakangas on on pehmennettyä joko kemiallisesti tai mekaanisesti. Usein molemmilla tavoin.
Pehemennyspesu esikutistaa kankaan ja kemiallinen sekä mekaaninen pehmennys tekee sen miellyttävämmäksi ja helpommin siliäväksi.
Pellavan luonnollinen väri harmaan ruskea ja siinä on silkkimäinen kiilto. Sen sävyt vaihtelevat sääolosuhteiden ja kasvupaikan mukaan. Vain värjäämällä siitä saadaan aina samanväristä.


Puuvilla


Puuvilla on pensasmainen kasvi, joka on kotoisin Väli-Ameriikasta. Sen hedelmässä 3-5 lokeroa, joissa on kymmeniä siemeniä. Siemenen pinnalla on tuhansia siemenkuituja, joiden alkuperäinen tarkoitus on kannattaa siemenet kauas tuulen mukana.
Puuvillaa on useampia lajeja ja niillä on erpituisia siemnkuituja. Yleisimmällä lajilla on kuitupituus 15 - 30 mm. Intialaisella lajilla se on 12-20 mm
Parhaana pidetään egyptiläistä puuvillaa tai amerikkalaista Sea Island puuvillaa, joiden kuitupitoisuus on jpa 60 mm.
Puuvillalangan kestävyys riippuu siitä, kuinka monta kertaa kuidut on kierretty toistensa ympäri. Pitkäkuituisesta puuvillasta saadaan kierrettyä ohut ja kestävä lanka ja vastaavasti kudottua ohut mutta kestävä kangas.
Kankaan ominaisuuksiin vaikuttaa myös lankojen tiheys. Suuri lankatiheys ( TC-luku ) tekee kankaasta kestävämpää, joskin myös kovempaa. Käytämme kankaita, joiden lankatiheys vaihtelee 300 ja 700 välillä käyttötarkoituksesta riippuen

Kampapuuvilla

Kampapuuvillassa valmistusvaiheessa kuidut kammataa samansuuntaisiksi, jolloin kankaasta tulee tasaisempi. Kampapuuvilla on kalliimpaa kuin tavallinen puuvilla, mutta sen käyttöikä on pidempi
ja käyttömukavuus suurempi.

Satiini
Satiini on yksi kankaan kolmesta perussidoksesta. ( muut ovat palttina ja toimikas ) Siinä kude- ja loimilankojen pitkät lankajuoksut kudotaan tiiviisti rinnakkaisiksi. Tiiviit lankajuoksut antavat kiiltoa kankaaseen.
Satiinia voidaan kutoa mistä tahansa kuidusta, myös keinokuidusta, ja kudontatapa ei sellaisenaan tee kankaasta hyvälaatuista. Tärkeämpää on korkealaatuinen kuitu.
Palttinakudos

Palttinakudos on pellavan yleisin kudontatapa. Palttinasidoksessa kude ja loimi ovat vuorotellen yläpuolella ja alapuolella.


Toimikaskudos

Toimikassidoksessa kankaaseen muodostuu vinoraitainen pintarakenne.

Puolipellava
Puolipellavassa on yleensä hieman yli puolet pellavaa ( kude ) ja loput puuvillaa ( loimi ). Joskus pellavaan sekoitetaan myös viskoosia, etenkin vaatekankaisiin.
Pellavafrotee
Pellavafrotee on useimmiten puolipellavaa, jolloin ns. silmukka on pellavaa ja loimi puuvillaa. Käyttämämme pellavafrotee on useimmiten paksua ja painavaa ( 450 g/m2 ... 770g/m2 ) ja sisältää yli 60% pellavaa. Siksi siitä tehdyt pyyhkeet kuivaavat hyvin. Kangas on joko esipestyä tai erityisesti pehmennettyä. Pellavafrotee on kudonnan jälkeen karheaa ja kovaa ( sanomme sitä hierontapellavaksi ). Kaiki käyttämämme pellava on pehmennettyä, samoin on pellavafrotee. Pehmennyspesun jälkeen se rumpukuivataan kuumalla ilmalla ja siten siitä saadaan erityisen pemeää ja miellyttävää käyttää.
Vohveli
Vohvelikankaan rakenne tulee kutomistavasta. Käytämme vohvelikankaita, jotka on kudottu puuvillasta tai puuvilla ja pellaalangasta tai yksinomaan pellavalangasta. Värit ovat luonnonvärit tai valkaistu. Vohvelikankaasta teemme pyyhkeitä, kylpytakkeja sekä muita saunatarvikkeita


Villa

Tuotevalikoimassamme on uutena erilaiset villatuotteet:

Kashmir

Himalajan lampaan villa

Puuvillan ja villan sekoite


Ohjelmassamme oleva tiibetinvilla on 100% villaa, painoltaan 280g/m2 ja lankatiheys TC on 90 lankaa 2 sentillä.

Värejä on 10 erilaista

Kankaan leveys on 260 cm